Persoanele care obișnuiesc să renunțe la micul dejun au tendința de a mânca alimente cu un conținut ridicat de grăsimi la prânz sau chiar la cină. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Colegiul Imperial Londra, după ce au scanat creierele a 21 de tineri voluntari, scrie BBC.
Potrivit experților, această concluzie ar putea reprezenta și una dintre explicațiile pentru care persoanele care nu mănâncă micul dejun au tendința de a se îngrășa, spre deosebire de cele care obișnuiesc să mănânce de dimineață.
Nutriționiștii subliniază faptul că prima masă a zilei are rolul de a regla nivelul apetitului, astfel că acesta nu trebuie să lipsească, mai ales atunci când vrem să slăbim.
Pentru a vedea cât de mult influențează micul dejun opțiunile în privința celorlalte două mese principale ale zilei, cercetătorii britanici, coordonați de Dr Tony Goldstone, au rugat un grup de 21 de voluntari, care aveau o greutate normală, să se supun[ unui test. practic, urma s[ li se scaneze creierul în timp ce ei urmăreau imagini cu mâncare. Rezultatele au arătat că există o mare diferență la nivelul activității cerebrale atunci când mâncăm de dimineață și atunci când sărim peste micul dejun.
Experimentul a fost realizat în două zile. În prima zi subiecților nu li s-a permis să mănânce de dimineață, în timp ce în a doua zi li s-a oferit un mic dejun bazat de 730 de kilocalorii. Atunci când a venit vremea să își aleagă ce vor să mănânce la prânz, voluntarilor li s-a arătat imagini cu diferite feluri de mâncare. Preferințele culinare au fost diferite de la o zi la alta. Astfel, atunci când nu li s-a permis să mănânce de dimineață majoritatea voluntarilor au optat pentru preparate bogate în grăsimi, în timp ce atunci când au mâncat de dimineață participanții la studiu au ales preparate care fac parte dintr-o dietă echilibrată.
Datele studiului mai arată că atunci când nu mâncăm de dimineață nu doar avem tendința de a mânca mai gras, dar și cu un conținut ridicat de kilocalorii.